Законът за мерките след извънредното положение вече са в НС

Очаква се депутатите да се съберат извънредно в петък, за да гласуват
21
Законът за мерките след извънредното положение вече са в НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството внесе в деловодството на НС поправките в Закона за здравето, който урежда мерките за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение.

Още по темата

Очаква се депутатите да се събират в петък, за да ги гласуват на първо четене.

Промените в закона бяха приети на извънредно извънредно правителствено заседание чрез видеовръзка вчера.

Целта е предпазните мерки с цел ограничаване на разпространението на коронавируса да останат в сила и след изтичане на извънредното положение на 13 май.

Правилата за карантина ще останат, докато прецени здравния министър. Запазва се и 14 дневната изолация за влезлите в страната.

Социално-икономическите мерки, които бяха въведени заради COVID-кризата, ще са в сила два месеца след края на извънредното положение, а някои - и до края на годината.

Със законопроекта се предлагат промени в чл. 61 и чл. 63 от Закона за здравето, които имат пряко отношение към възможността за разпореждане на противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването.

Определят се актовете, с които министърът на здравеопазването въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион за защита на живота и здравето на гражданите. Те ще се въвеждат със заповед по реда на чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс или с наредба, която се обнародва незабавно в следващия брой на „Държавен вестник“.

Проектът предвижда и промени в редица други нормативни актове.

В Административнопроцесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на общия административен акт, издаден в неотложни случаи и двуинстанционност на оспорването.

С изменения в отделни нормативни актове като Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март 2020 г., Закона за чужденците в Република България, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за държавния служител и др. се прецизират срокове за предвидените в тях социално-икономически, финансови и здравни мерки за преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19, като част от сроковете се удължават и се разширява приложното поле на част от мерките.

Всички права, възникнали с извънредното положение, се удължават с 2 месеца след 13 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
аноним преди 4 години
До ВасилДа не стане като на Лъчо Мозъка закона за наркоманите! Разкъсаха го като маймунa вестник още в комисията! Няма да е първи път! Той и Кирчо я обърка с маските първия път! Повторението е майка на знанието - казват някои; други казват, че баща на затъпяването!
13
1
 
9
 
! Отговори
Васил преди 4 години
ХОРА,Осъзнавате ли че със тези промени отварят врата в закона, за да си правят каквото искат от тук на татъкс нас! Никъде в тези промени не се споменава, кой ще ги контролира.МНОГО ЗЛЕ са нещата...
12
1
 
7
 
! Отговори
да,да, ама не преди 4 години
И да "***" е дума от езика на киргизите. Това е тяхната дума за кожух от овча кожа! Придобила е безброй смисли и употреби - но това вече си е от нас!
11
1
 
4
 
! Отговори
да,да, ама не преди 4 години
До Анонимен 2 По същество си прав! НО-Човекът е човек когато е човек на........!
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А палатките които бяха опънали пред президента, вече са инвентаризирани в централата на Герп
9
1
 
17
 
! Отговори
да,да, ама не преди 4 години
Има ли някой да е чел закона за защита на населението от бедствия и аварии!? Министрите не го споменават!? Да не е отменен нещо!?"Пандемията "коронавирус" си е бедствие отвсякъде! Щото ако работеха по този закон нямаше да има нито дифузия, нито клъстъри!Дифузия - внос на заразени с коронавирус от чужбина!Клъстър в този случай - огнище на зараза! Готови ли са министрите да посрещнат резултата от безконтролния внос!?
8
3
 
14
 
! Отговори
Сега преди 4 години
До ГражданинУважаеми на кой му пука те махат извънредното положение за да започнат да получават заплати,не им пука за народа.
7
7
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
А чистито ви ново Извънредно положение до 13.7.2020г. :))))))))))))))))))))))))))))))))))Да почват съкращенията в НАП или в неплатен. Какво правят вече 2 месеца тези дето преди обикаляха кръчмите - кожодерите?
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Балканецът наш и с мерки и без мерки пак се шляе по улици и паркове с бира в ръка, а правителството му е дежурният виновник за всичко.Напразно са заседавали да си губят времето.Трябваше просто да ги отменят, а природата да си довърши работата.
5
6
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
57 новозаразени за денонощие - шесто място от досегашните дни за България. И при тези данни смело се върви към отварят на кръчми, басейни и молове. 7 заразени хирурзи в Пирогов за денонощие, видинската болница е пред колапс, нови огнища в *** гета?
4
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"Законът за мерките след извънредното положение вече СА в НС"Законът са в НС!? Някой ще ми разясни ли заглавието?
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега никакви мерки освен помощи 60 на 40 за фирми на ГЕРБ бизнеса и за богатите.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре преценили са да вкарат поправки - няма лошо. Но едно тук не ми го побира умът - как могат да се вменяват допълнителни правомощия на лице, което и в момента няма ценз да упражнява длъжността, която изпълнява/здравен министър/? Ако подобно нещо мине в парламента, най-малкото би оставило сериозни съмнения за корупция при народните представители.
1
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какво стана с бунтовете и милионите хора дето щяха да излизат на улицата да свалят ГЕРБ. Нали плашеше Радев, къде са размириците?